wtorek, 6 listopada 2012

                                             BABECZKI   MUFFINY   CUPCAKE

                                                                    Lubicie piec babeczki?
             Bo ja bardzo ale jeszcze bardziej lubię, zajadać się nimi :)
Przeważnie piekę dwie blaszki , muffinki potrafią znikać w błyskawicznym tempie.
Nasze ulubione to mocno czekoladowe z dodatkiem nutelli...mniam


Nie dość ,że wyśmienicie smakują to jeszcze jest super zabawa , mój 4 letni synek
uwielbia ze mną dekorować babeczki :)



Składniki na 12 babeczek:
140g masła
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%
1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.
4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC (na funkcji góra-dół 180oC). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.



Polecam prenumeratę gazetki Dekoracja ciast.
Świetne dodatki , porady oraz przepisy.
http://www.dekoracjaciast.pl/index.php


1 komentarz:

  1. Muffinki czekoladowe są najlepsze! Uwielbiam :D Napewno kiedyś wypróbuje ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń